Головна » 2016 » Січень » 22 » День соборності України
11:01
День соборності України

Велика Злука — урочисте оголошення 22 січня 1919 р. на Софійському майдані в Києві універсалу про об'єднання УНР і ЗУНР у соборну Україну, що стало Днем соборності України.

9 січня 1918 року Центральна рада своїм Четвертим Універсалом проголосила Українську народну республіку самостійною, незалежною, вільною державою українського народу. А 22 січня 1919 р. відбулося об'єднання УНР і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).

Текст універсалу:

Віднині на всіх українських землях, розділених віками, Галичині, Буковині, Закарпатській Русі й Наддніпрянщині буде єдина велика Україна. Мрії, задля запровадження яких найкращі сини України боролися і вмирали, стали дійсністю

У честь Дня соборності України у СЗШ №96 вчитель Антонишин Г. М. виголосила радіоповідомлення, в якому вказала на конкретні історичні факти та їх значення для розвитку української державності. Після цього врочисто пролунав гімн України.

Об'єднання УНР і ЗУНР стало моделлю цивілізованого демократичного, неекспансіоністського збирання територій в єдиній суверенній державі. Об'єднавча акція 1919 року залишила глибинний слід в історичній пам'яті українського народу.

Переглядів: 405 | Додав: superman | Теги: радіоповідомлення, Акт Злуки, день Соборності, СЗШ №96 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: