Головна » 2020 » Листопад » 30 » День пам'яті жертв Голодомору
12:16
День пам'яті жертв Голодомору

Пам'ятати про травму, завдану цілій нації, проговорювати її доти, доки вона не усвідомиться, сприйметься, а тоді, врешті, загоїться.
Голодомор - трагедія нашого народу. "Говорити, мовчати і говорити знову" - назва поеми Грицька Чубая дуже добре передає особливість душевного такту, який варто виявляти щодо складних психологічних явищ на кшталт Голодомору.

Як у школі доносити таку важку інформацію дітям? За допомогою слів і символів. Слова допомагають пояснити і пробговорити. Саме тому вчителі школи у п'ятницю 27 листопада о 12:00 провели "хвилину мовчання" та виховні бесіди із дітьми.
Учителька історії Антонишин Г. М. провела виховний захід із учнями 11-Б класу.
Учениці 9-х класів, учасниці учнівського самоврядування (Василиха Ю., Михайловська З., Максименко Я.) долучилися до флешмобу і записали відеоролики, де вони декламують вірші про Голодомор.

Символи - образи, у яких заховані асоціації та які викликають у свідомості прив'язку до певного явища. Свічка - символ життя та символ пам'яті. Ми запалюємо свічку у пам'ять про дорогих людей та людей, які віддали своє життя за трагічних обставин. Тому останньої суботи листопада ми запалюємо свічки вдома для пошанування пам'яті людей, які стали жертвами Голодомору. Запалювали свічки із тією ж метою учні разом із учителями у школі, бо це був той самий момент, коли треба було помовчати і побути наодинці із самим собою.

Впізнаваними символами Голодомору також є хліб і колоски. Кожен, хто проходив коридором школи, бачив ті символи, які нагадували про події. Невеличку, проте красиву композицію, яка доповнила інсталяцію, власноруч створила Іваночко Ярина, учениця 9-А класу, учасниця учнівського самоврядування.

Учні 5-А класу під керівництвом учительки Гимон Л. М. зробили паперові квітки до акції "Незабудки пам'яті".

У місті також відбулася символічна акція "Принеси яблуко", до якої доєдналася наша школа. Мета акції - пошанування пам'яті дітей, які стали жертвами Голодомору. Упродовж дня діти приносили та залишали яблука. Завдяки старанням батьків та учителів тих яблучок назбиралося багато, чому можна від душі порадіти. Більшість яблук школа передасть солдатам у зоні ООС, частинкою зібраних яблук ми вже поділилися із "Притулком врятованих тварин", де нам були дуже раді.

Так сталось, що 27 листопада у нашій школі був день благодійності та доброти. Раді, що нашими заходами ми заохочуємо дітей пам'ятати навіть про найтрагічніші події, обговорювати їх та бути активними учасниками змін національної свідомості.

 

Переглядів: 133 | Додав: superman | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: